Zupa Tajska
Zupa Tajska
Porcje
6
Czas
2
hours20
minutesSkładniki
4 szt marchewki
5 szt korzeni pietruszki
2 cebule
1 jabłko
4 ząbki czosnku
1/4 selera
1 łyżeczka świeżego imbiru
cytryna
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka kozieradki
2 łyżeczki żółtej pasty curry
4 liście kafiru
2 łyżki sosu sojowego
250 ml mleczka kokosowego
sól
- PROPOZYCJA PODANIA
bataty
marchewki
czerwona cebula
kukurydza
brokuł
ryż basmati
Przepis
- Warzywa obieramy, cebulę i jabłko kroimy w plasterki, marchewkę w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy całość około 3 minut.
- Warzywa zalewamy 1,5-2 l wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin.
- Zupę zdejmujemy z gazu, doprawiamy mleczkiem kokosowym, sosem sojowym, cytryną i solą.
- Zupę możemy podawać według upodobań. Ja użyłam pieczonych batatów z marchewką i czerwoną cebula, kukurydze z puszki, ryż basmati i blanszowanego brokuła. Całość posypałam szczypiorkiem.