Zupa Tajska

0
(0)

Zupa Tajska

Porcje

6

Czas

2

hours 

20

minutes

Składniki

  • 4 szt marchewki

  • 5 szt korzeni pietruszki

  • 2 cebule

  • 1 jabłko

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/4 selera

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

  • cytryna

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki chilli

  • 1 łyżeczka kozieradki

  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry

  • 4 liście kafiru

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 250 ml mleczka kokosowego

  • sól

  • PROPOZYCJA PODANIA
  • bataty

  • marchewki

  • czerwona cebula

  • kukurydza

  • brokuł

  • ryż basmati

Przepis

  • Warzywa obieramy, cebulę i jabłko kroimy w plasterki, marchewkę w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy całość około 3 minut.
  • Warzywa zalewamy 1,5-2 l wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin.
  • Zupę zdejmujemy z gazu, doprawiamy mleczkiem kokosowym, sosem sojowym, cytryną i solą.
  • Zupę możemy podawać według upodobań. Ja użyłam pieczonych batatów z marchewką i czerwoną cebula, kukurydze z puszki, ryż basmati i blanszowanego brokuła. Całość posypałam szczypiorkiem.
close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments