| | | | | |

Kofty i Tzatziki

5
(1)

Kofty i Tzatziki

Porcje

4

Czas

1

hour 

Składniki

  • Kofty
  • 800g mięsa mielonego jagnięcego lub wołowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1/4 szklanki panko lub bułki tartej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki świeżej kolendry

  • 2 łyżeczka świeżej natki pietruszki

  • 3 łyżeczki kuminu

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

  • Tzatziki
  • 1 długi ogórek

  • 200g jogurtu greckiego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przepis

  • Kofty
  • W dużej misce łączymy ze sobą mięso, startą cebulę, panko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, ugniatając i formując kule które później wałkujemy w rękach na kształt kofty (możemy zwilżyć dłonie).
  • Na rozgrzanym oleju (średnim ogniu), partiami smażymy nasze mięso, po około 2-3 minuty z każdej strony.
  • Odkładamy na ręcznik papierowy lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do ciepłego piekarnika (przy takiej ilości mięsa jest to sposób, aby wszystkie kofty zostały podane ciepłe)
  • Tzatziki
  • Ogórek obieramy, pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce. Odkładamy na ręcznik papierowy i delikatnie ściskamy nad zlewam, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Przerzucamy ogórek do miski, dodajemy jogurt, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do połączenia smaków.
  • Kofty podajemy z tzatzikami oraz z domowej roboty pitą (przepis znajdziecie tutaj)!

W dużej misce łączymy ze sobą mięso, startą cebulę, panko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, ugniatając i formując kule które później wałkujemy w rękach na kształt kofty (możemy zwilżyć dłonie).

Na rozgrzanym oleju (średnim ogniu), partiami smażymy nasze mięso, po około 2-3 minuty z każdej strony.

Odkładamy na ręcznik papierowy lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Przy takiej ilości mięsa jest to sposób, dzięki któremu wszystkie kofty zostały podane ciepłe)

close

NIE CZEKAJ

Zapisz się do Newslettera!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Similar Posts

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments