Kofty i Tzatziki
Kofty i Tzatziki
4
1
hourSkładniki
- Kofty
800g mięsa mielonego jagnięcego lub wołowego
1 czerwona cebula
1/4 szklanki panko lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżej kolendry
2 łyżeczka świeżej natki pietruszki
3 łyżeczki kuminu
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
- Tzatziki
1 długi ogórek
200g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przepis
- Kofty
- W dużej misce łączymy ze sobą mięso, startą cebulę, panko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, ugniatając i formując kule które później wałkujemy w rękach na kształt kofty (możemy zwilżyć dłonie).
- Na rozgrzanym oleju (średnim ogniu), partiami smażymy nasze mięso, po około 2-3 minuty z każdej strony.
- Odkładamy na ręcznik papierowy lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do ciepłego piekarnika (przy takiej ilości mięsa jest to sposób, aby wszystkie kofty zostały podane ciepłe)
- Tzatziki
- Ogórek obieramy, pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce. Odkładamy na ręcznik papierowy i delikatnie ściskamy nad zlewam, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Przerzucamy ogórek do miski, dodajemy jogurt, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do połączenia smaków.
- Kofty podajemy z tzatzikami oraz z domowej roboty pitą (przepis znajdziecie tutaj)!
W dużej misce łączymy ze sobą mięso, startą cebulę, panko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, ugniatając i formując kule które później wałkujemy w rękach na kształt kofty (możemy zwilżyć dłonie).
Na rozgrzanym oleju (średnim ogniu), partiami smażymy nasze mięso, po około 2-3 minuty z każdej strony.
Odkładamy na ręcznik papierowy lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Przy takiej ilości mięsa jest to sposób, dzięki któremu wszystkie kofty zostały podane ciepłe)